utorok 15. marca 2016

Morena v Búre

Keď sa nad Bujdoškou objavujú ranné zore, už pred šiestou hodinou rannou, je to neklamný znak blížiacej sa jarnej rovnodennosti. Slnko začína nakúkať aj do najzapadlejších zákutí oboch jej úžľabín. Pre detváky na našej ulici to kedysi bol znak, že sa blíži jar a s ňou teplo, ktoré potlačí vládu zimy. Tú sme mali v obľube, ale jej slabnúca moc sa nám zunovala, a keď už nebola poriadna zima, milšie nám bolo slniečko, ktoré prehrievalo svahy Bujdošky. V jej riedkom poraste sme pátrali po prvých fialkách.

Demandická pani Morena.

     V Demandiciach sa veľa ľudových tradícií nezachovalo. Ale na čosi sa dá natrafiť, či už v  spomienkach našich rodičov, alebo na niekoľkých fotografiách. Jedným z ľudových zvykov, patriacich ku koncu zimy a k príchodu jari patrí aj vynášanie Moreny. V zbierkovom fonde našej galérie máme fotografiu pekne vystrojenej Moreny. Je to spomienka nato, ako naši predkovia skoncovali s vládou zimy.
     Blížiaci sa koniec tohoročnej zimy je príležitosť, pripomenúť si ľudovú tradíciu vynášania Moreny z dediny , jej  spálenie a utopenie v potoku Búr. V sobotu, 19. marca, chceme nadviazať na veľmi úspešné stretnutie pri páraní peria v našej galérii. Vo výstavnej sieni sprevádzkujeme „Veľkonočnú dielňu“ s  nácvikom pletenia korbáčov na šibanie, výrobou kraslíc a vŕbových píšťaliek. Morenu vystrojíme na jej poslednú cestu.
     V podvečer ju vynesieme na starý most ponad Búr a jej zapálenú figurínu utopíme v jarných vodách potoka. Srdečne pozývame priateľov Demandíc na naše prvé jarné podujatie. Tešíme sa najmä na účasť rodičov s deťmi, aby to bolo stretnutie generácií.
 







Pozvánka

Galéria Pod Bujdoškou


Všetkých priateľov Demandíc pozývame na „Veľkonočnú dielňu“ do galérie „Pod Bujdoškou“

19. marca od 15. hodiny.

Kto ešte neplietol vŕbový korbáč, nemaľoval kraslice, alebo nevyrobil píšťaľku, môže si to skúsiť.

Vystrojenie Moreny a jej vynášanie z dediny.
 

 Pri spomienkach pamätníkov a hudobnom sprievode ste vítaní.


Kurátor galérie

Milan Ukrop

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára