pondelok 3. apríla 2017

Prebudenie jari

Na prvú jarnú vychádzku ma podnietila túžba fotografovať z miest, ktoré som doteraz nasnímal len z diaľky. Zarána, keď sa slnko iba dvíhalo spoza Drégeľského hradu, som už bol na holiach nad maďarovskými vinicami. Tie ležia v úbočí nad niekdajším majerom Dobšoň. Maďarovčanov musím pochváliť za to, že tradíciu vinohradníctva na tomto mieste ešte stále udržiavajú. 

     Vysoké hole nad údolím Čikereď (Chekered) sa uvádzajú ako hranica maďarovského chotára už v listine kráľa Ladislava IV. Kumánskeho, vydanej v roku 1276. V nej je aj zmienka o chodníku vedúcom na Hýbec. Je to historické miesto, lebo cez tieto holiny viedli stredoveké cesty z Hokoviec do Maďaroviec a do Domadíc. 
     V Sazdiciach pokračuje reštaurovanie exteriéru kostola sv. Mikuláša. Dúfajme, že sa tento klenot v údolí Búru zaskvie v jednej zo svojich najkrajších podôb. Len neviem, kedy to bude.
    Za južnou hranicou chotára Demandíc sú Vyškovce. O rímskom opevnení i stredovekom hrade, ktoré tu stáli, som sa už zmienil v jednom zo svojich príspevkov. Prešiel som dokola vyvýšeninu Mahír, na ktorej stáli, domnievajúc sa, že v zarastenom teréne bez rozvitej vegetácie uvidím viac. Odchádzal som sklamaný. Neinformovaný turista ani netuší, že je na mieste najbohatšieho nálezu rímskych mincí na Slovensku a na mieste  historických hradísk, ktoré kontrolovali výstupy z údolí riečok Krupinica, Štiavnica a Búr. Jediná tabuľka, ktorá je tu pribitá na agáte, na najvyššom bode hradiska prezentuje istý maďarský spolok, nevedno prečo.  

Údolie Čikereď, v pozadí Santovka  

Západná časť Santovskej pahorkatiny v rannom opare

Planina nad Dobšoňom - pravdepodobne na tomto mieste v marci 1944 pristál na malom lietadle maršal Malinovský, aby dohliadal na začiatok bratislavsko-brnianskej operácie

Kostol sv. Mikuláša počas obnovy

Začiatok jari na Ipli


Koniec jedného topoľa

Vrcholová časť pahorku Mahír

Novohradské hory, vstup do Veľkej doliny

Pohľad z Mahíru do údolia Štiavnice

Údolie Krupinice





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára