streda 6. septembra 2017

Hrad prepevný

Na bratislavskom hrade som bol prvý raz ako prváčik v rámci školského výletu. Napodiv si cestu z Zukermandlu na hradný kopec dobre pamätám. Pán učiteľ Wágner nás poučoval, že hrad sa podobá na obrátený stôl, a veru sme to aj na vlastné oči videli. To bolo preto, že v roku 1956 bol hrad starobylá ruina pred rekonštrukciou. Vďačil za to vojakom, ktorí tu mali kasárne, a nedopatrením si ho v roku 1811 podpálili tak dokonale, že od neho vyhorela aj časť podhradia, na ktoré padali žeravé uhlíky.

 Takto som videl hrad prvý raz   (Foto: archív TASR)

Jediné, čo tu v tom čase fungovalo, bol velikánsky amfiteáter. Také slovo som dovtedy nepočul, lebo v Demandiciach sme amfiteáter nemali, ak nerátam čistinku na Bujdoške, ktorá slúžila na konanie majálesov. V amfiteátri vystupovali, na vtedy populárnych estrádach, hviezdy humoru, ako Vlasta Burian a aj nám známy maďarský komik Ferenc Latabár. Filmy s ním premietali v putovnom kine, ktorému ako premietacia sála slúžila jedna z tried maďarskej školy pri kostole.

     Keď sa v poslednej tretine päťdesiatych rokov minulého storočia rozbehli práce na obnove hradu, nejaká múdra hlava si spomenula, že po požiari hradu bolo z neho odnesené krásne mramorové schodisko na niektorý z hradov v Rakúsku. Mesto mramor zo schodiska nepredalo, schodisko bolo len zapožičané do času obnovy hradu, ktorá nastala až po sto päťdesiatich rokoch. To sa v Rakúsku čudovali, že prídu o schody, ktoré už brali ako svoje. Nuž zmluva je zmluva, a tak sa schody opäť rozobrali a  v Bratislave nám slúžia doposiaľ.  

Podoba hradu pred požiarom

Na hrade som sa bol pozrieť aj v predvečer podpísania ústavného zákona o československej federácii, teda 29. októbra 1968. Hrad, po tucte rokov obnovy, bol pri tejto príležitosti odovzdaný do užívania. V tento deň som bol svedkom montáže mohutnej drevenej brány. Ako obvykle, do rána sa stihlo to, čo sa za dvanásť rokov nedarilo. Hrad sa dočkal lepších časov aj v poslednom desaťročí. Vďaka štátnym investíciám sa z neho stal objekt, ktorý nebol v lepšom stave ani v časoch, keď sem chodila úradovať Mária Terézia. Nuž pozrite sa, ako sa stôl nad Bratislavou vyníma.














© Foto: Milan Ukrop

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára