nedeľa 8. augusta 2010

Demandický guľáš

Po napísaní tohto nadpisu ma nevdojak napadlo, či chcem písať o guláši ako o jednom z troch veľkých bratov maďarskej kuchyne ( guláš, perkelt, paprikáš ) alebo o zmätku v hlavách ako jednom z významov slova guláš. Dalo by sa o oboch. Dnes to bude o jedle.

V peknú poslednú júlovú sobotu sa od kultúrneho domu začala poobede okolo mojej chaty pod Bujdoškou šíriť príjemná vôňa cibuľových základov pod guláše všakovakého druhu. Teraz to však nebola aktivita z kuchyne mojich susedov ale niečo rozsiahlejšie. Áno, do Demandíc prenikla po gulášovom socializme aj móda súťažného varenia gulášov. Konal sa prvý Guláš fest Demandice 2010. Žeby nová konkurencia festivalu Magyar gulyás v Szolnoku?
     Tento výdatný mäsový pokrm sa spája predovšetkým s maďarskou kuchyňou. Bol vraj pôvodne pastierskym jedlom. Je typický aj v kuchyni chorvátskej, slovinskej, českej i slovenskej. O jeho skutočné rozšírenie sa však zaslúžila kuchyňa rakúska vďaka popularite, ktorú si získal v 19. storočí vo viedenských reštauráciách. Napokon vo Viedni je aj múzeum gulášu.

Pastierska kuchyňa
 
     Guláš má aj politický význam. Keď Turci po temer dvoch storočiach opustili Uhorsko, zanechali tu po sebe aj turecké korenie, čiže dnešnú papriku. Jej rozšírením sa v maďarskej kuchyni objavilo jedlo s farbami maďarskej trikolóry a tak sa už za panovania Jozefa II koncom osemnásteho storočia guláš považoval za predstaviteľa maďarstva v boji s Viedňou. Bielu a červenú farbu máme v trikolóre aj my Slováci. Len neviem či červená farba symbolizuje krv alebo červenú papriku. Symbolom našej modrej by z gastronomicko-štátneho pohľadu mohli byť bystrické slivky. Žiaľ vo farbe slivovice sa to neukazuje.
     Predmetom slovensko-maďarských sporov je kadečo a guláš netvorí výnimku. Kým podľa maďarských zdrojov slovo guláš má kaukazský pôvod, slovenské zdroje jeho pôvod nachádzajú na Slovensku. Podľa nich prídavné meno gulyás (hovädzí) vzniklo z podstatného mena guľa - gulya, ktoré vo význame črieda dobytka, ako dobytok prešlo v 16. storočí z východoslovenského slova guľa do maďarčiny a nakoniec i do maďarskej kuchyne. V Above a na Spiši dodnes znamená čriedu dobytka. Chudák guľáš, ako mu my v Demandiciach dodnes hovoríme, kam sa to dostal. Z kotlíka obyčajných pastierov, ktorí ho málokedy mohli jesť až na stôl stredoeurópskej politiky.

V sobotu našťastie ostal  kde patrí - v desiatich kotlíkoch súťažiacich o najlepšiu chuť. Tá spojila Demandičanov i súťažiacich odvekých rivalov zo Santovky, Slovákov a Maďarov, starších i množstvo mládeže. Súťaženie bola len zámienka na strávenie dobrého gulášu a príjemného popoludnia a večera pri starom Barossovom kaštieli a kultúrnom dome. Pozrite si ako som zachytil atmosféru tohto pekného dňa.

Pre vstup do foto-galérie kliknite na ikonu:
Demandický guláš



Goulash time

After writing this title I started to think. Shall I write about goulash as one of the three big brothers of Hungarian cuisine (guláš, perkelt, paprikáš)? Or shall I concentrate on one of the other common meanings of this word: Goulash as a total confusion in the head? I could do both. However today it will be exclusively about food. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára