sobota 11. decembra 2010

Prestavba Demandíc

Slovo prestavba do nášho denného slovníka zaviedol v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia sovietsky vodca Michal Gorbačov, ktorý chcel prestavať socializmus. V Demandiciach sa stavalo ale aj prestavovalo intenzívne už desaťročia pred sovietskou perestrojkou.

Po dvoch rokoch od prvého stretnutia rodákov v Demandiciach sme sa v polovici novembra zišli zas. Potešil ma záujem ľudí o spomienky na dávnejšiu alebo len nedávnu minulosť našej obce. Opäť sme sa pozreli na fotografie ľudí, ktorí Demandice po desaťročia naplňovali svojou prítomnosťou a prácou. Dnešné Demandice sú pomníkom, ktorý tu vybudovali.

Jarné upratovanie

 Pred dvomi rokmi som prezentoval zbierku fotografií tvorenú z toho čo som sám, moja rodina a pár známych dali do kopy. Dnes už mám okolo tisíc päťsto fotografií, ktoré pochádzajú z príspevkov čoraz širšieho okruhu rodákov. Veď len z posledného stretnutia som si odniesol 224 kusov. Fotografie od Štefana Babica, Jožka Urbana, Ladislava Tomisa, Paliho Príboja, Janka Bystrického, Ing. Antona Svetíka , Laciho Kolárika, Marty Urbanovej, Jožka Vargu, Františka Kočerhu a Jozefa Výbošťoka ma veľmi potešili. Sú medzi nimi svadobné fotky spred prvej svetovej vojny, školské fotky z medzivojnového obdobia, z pracovných či sviatočných dní. Postupne ich po elektronickom spracovaní na tejto stránke zverejním.
     Stavebný vývoj v Demandiciach môžeme porovnať podľa máp intravilánu obce, ktoré získal a dochoval Jozef Urban. Vidieť na nich  rozmiestnenie stavieb v roku 1886. Dominujú na nich panské sídla, teda kúrie a to aj tie, ktoré už dnes neexistujú.

Výstavba budovy požiarnej zbrojnice v rokoch 1974/1975
 
Budovateľské úsilie v Demandiciach ako aj iné stránky života dokumentoval svojim fotoaparátom od začiatku sedemdesiatych rokov László Csaba Tomis. Časť svojej zbierky mi poskytol a preto sa o ňu môžem s vami podeliť. Výber ukazuje priebeh viacerých tzv. „akcií Z“, ktorými sa zlacňovala investičná činnosť v obciach tým, že mnoho fyzickej práce sa vykonalo bezplatne. Brigáda, niekdajší „subotnik“ sa prevzal z praxe výstavby socializmu v Sovietskom zväze. Bola to forma dobrovoľníckej činnosti tých čias, aj keď niekedy dobrovoľnosť bola iluzórna. Na dedine bola anonymita nulová a preto sa vedelo, kto ako prispieva k zveľadeniu obce a kto vie len frflať. Niet pochýb o tom, že Demandičania brigády neignorovali. Obec svoju občianskou vybavenosť má vďaka nim. kultúrny dom, dom smútku, lekáreň, školu, cesty a iné objekty ktoré zmenili v poslednom polstoročí výzor dediny. Pozrite sa ako to cez objektív svojho fotoaparátu zachytil L. Tomis.

Pre vstup do fotoalbumu kliknite na ikonu:
Demandická prestavba



Rebuilding of Demandice

The word “rebuilding” was introduced into our daily vocabulary in the 80ties of  the last century by  the Soviet leader Mikhail Gorbachev. He was striving to rebuild socialism. Demandice however were being constantly rebuilt already decades before the Soviet “perestrojka” had reached us.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára