sobota 26. februára 2011

Zachovajme hodnoty predkov



Vážení Demandičania a priatelia Demandíc!

Náš život  sa v ostatnom polstoročí podstatne zmenil. Čo iné generácie prežívali pri pozvoľnom vývoji spoločnosti a techniky po stáročia, my sme prežili za tri-štyri dekády svojich životov. Keď som začal v roku 1955 chodiť do školy v starom kaštieli, ešte sme domáce úlohy písali pri svetle petrolejových lámp, ženy pláchali prádlo po praní v  Búr potoku kde sa ešte v jeseni močili konope. Ručná práca a drina na každom kroku. Tá však aj spájala ľudí. Na poli pri práci sa nachádzali neraz desiatky Demandičanov všetkých generácií pomáhajúcich si navzájom pri nárazových prácach.

 Beňovského kúria (Winklerova) okolo roku 1900

Aj bez televízie, počítačov, internetu a Facebooku sa v Demandiciach vytvorili a zachovali nemalé kultúrne hodnoty. Je škoda, ak o ne prichádzame tým, že sa kde čo vyhodí ako stará nepotrebná vec, fotka na ktorej už nepoznáme prastarých rodičov alebo zbúrame stavbu vytvorenú rukami našich predkov.    Dnes už temer všade v našom okolí vidíme úsilie hodnoty predkov zachovať pre budúce generácie. V snahe tieto hodnoty zachrániť sa aj v našom okolí  zriaďujú rôzne dedinské múzeá, sedliacke domy  či aspoň historické izby.
     Demandice sú obec so skvelou históriou vytváranou na území osídlenom od praveku, obývaná v stredoveku i v novšej dobe významnými šľachtickými rodmi pôsobiacimi nielen v rámci Hontianskej stolice ale aj na celoštátnej úrovni.

 
Prvé futbalové mužstvo FC Demandice založené v roku 1932

V roku 2011 si pripomíname 735 rokov prvej písomnej zmienky o Hýbeci a 720 rokov prvej písomnej pamiatky na Demandice. Netreba zabúdať ani na zaniknuté obce v našom chotári Stračany a Jaminy (Godrok). V tomto roku uplynie 50 rokov  výučby v našej novej škole.

Tieto výročia sú príležitosťou na to, aby sme si uvedomili aké hodnoty naši predkovia vytvorili a aby sme ich úsilím dnešnej generácie zachovali.

Vedený myšlienkou
„Zachovajme hodnoty predkov!“ ,
úprimne sa obraciam  na všetkých dobrých rodákov, obyvateľov Demandíc a ich priateľov s výzvou združiť sa s cieľom naplniť vyššie uvedenú zásadu.



Demandický kultúrny spolok
 (DEKUS)

Ciele:

1. Zachovať kultúrne hodnoty vytvorené v minulosti v Demandiciach. 
2. Dokumentovať a podporovať súčasnú kultúru.
3. Rozvíjať občianske súžitie medzi všetkými generáciami. 
4. Udržiavať kontakt s rodákmi, ktorí už v obci nežijú.



Inštitucionálne formy :

1. Založiť občianske združenie na báze neziskovosti,   ktoré bude   naplňovať  vyššie uvedené ciele s názvom     Demandický kultúrny spolok- Deméndi kulturális szervezet  ( DEKUS-DEKUSZ).
         
2. Zriadiť obecné múzeum v budove vo vlastníctve obce Demandice (alebo  v budove získanej darom).
 
Hlavné úlohy
 
1. V tomto roku uplynie 735  rokov od prvej písomnej zmienky o Hýbeci, 720 rokov  prvej písomnej zmienky o Demandiciach a 50 rokov  existencie novej obecnej školy. Využiť tieto výročia na zorganizovania  spomienkových akcií napr. formou  „Dňa obce“.

2. Založiť prípravný výbor a pripraviť stanovy občianskeho združenia Demandický kultúrny spolok  (DEKUS).

3. Registrovať občianske združenie DEKUS na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky ako právnickú osobu.

4. Prostredníctvom DEKUS-u rozvinúť komplexnú zbierkovú akciu na získanie  kultúrnych hodnôt viažucich sa k Demandiciam ako základu  zbierkového fondu obecného múzea.

5. Na účely zriadenia a prevádzky obecného múzea  pripraviť priestory v budove poskytnutej obcou napr. Barossov kaštieľ.

6. K tohoročným výročiam pripraviť dočasnú expozíciu z predmetov, ktoré budú získané zbierkovou akciou.

7. V rámci Bansko-štiavnického geoparku, ktorý zahŕňa aj kataster Demandice, začať práce na vybudovaní geologickej expozície v bani na Bujdoške  a  výhľadne na kóte 235 Pri kríži, ktorá poskytne výhľad na stratovulkány v pohoriach Javorie,  Borzsony a Štiavnické  vrchy. V rámci toho sprístupniť štôlňu „zlatej bane“ v Araňbáni.

8. V trasovaní starých poľných ciest vybudovať cyklotrasu ako náučný chodník demonštrujúci  skladbu živej i neživej prírody a hodnoty kultúrnych pamiatok.

9. Zriadiť pamätnú tabuľu obetiam holokaustu z Demandíc.

10. V spolupráci so štátnymi orgánmi revitalizovať prírodnú časť areálu okolo kostola sv. Heleny na Hýbeci   a obnoviť status ochrany starých drevín, ktorý sa tu uplatňoval už v 18. storočí.

11. Na pôvodných základoch obnoviť pustovňu na Hýbeci, ako možno    poslednú na Slovensku v ktorej žil pustovník ešte v 50. rokoch 20. storočia.

12. Zrevitalizovať chotárne studničky  v Studenej doline, na Bujdoške a inde ako súčasti náučného chodníka.

13. Z tvorby a zbierok Milana Ukropa  vydať knihu spomienok na život v Demandiciach s titulom „Pod Bujdoškou“ a fotoalbum  „ Demandice v 20. storočí“.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára