pondelok 21. februára 2011

Záchranca uhorského vinohradníctva

V nie jednej charakteristike sa Demandice popisujú ako poľnohospodárska a vinohradnícka obec. Už v roku 1796 vynikajúci štatistik András Vályi vo svojom diele Popis Uhorska o Demandiciach píše, že majú vinohradnícke trate strednej kvality avšak v daných podmienkach prvotriedne. Do dejín vinohradníctva sa zapísali aj ako rodisko významného vinohradníckeho experta. Uhorské vinohradníctvo a vinárstvo poznačili v 19. storočí dve veľké katastrofy. Popri nezvyčajne tvrdých mrazoch sa po roku 1860 v Európe rozšírila z Ameriky zavlečená fyloxéra, ktorá zničila 97 % vinohradov. V úsilí o ich obnovu zohral významnú úlohu Karol Baross narodený v Demandiciach 28. februára 1865.

Odvekým sídlom Barossovcov boli neďaleké Horné Žemberovce. Tu sa v dodnes zachovanom kaštieli v roku 1840 narodil otec Karola Barossa Pavol II Baross, ktorý bol stredne veľký statkár a pôsobil aj ako kráľovský radca. Demandická vetva Barossovcov sa usídlila v Demandiciiach v rannobarokovom kaštieli postavenom okolo roku 1700 rodinou Agátsovcov. Od nich sa kaštieľ dostal do rúk Šimoniovcov a dedením prešiel do majetku Barossovcov, ktorí tu vytvorili začiatkom 19. storočia svoju demandickú vetvu. Matkou Karola Barossa bola Anna Forsterová. Karol sa narodil v Demandiciach ako prvé z troch detí. Mal ešte sestru Margitu a brata Jána, ktorý sa stal významným advokátom a politikom. Tak ako Karol Baross aj on sa stal poslancom krajinského snemu.

Rodný dom Karola Barossa v Demandiciach


Pavol Baross sa s rodinou odsťahoval do slovenskej dediny Santov- Pilisszantó ešte za útleho detstva syna Karola, ktorý potom    stredoškolské štúdiá absolvoval v Trnave a v Ostrihome. V roku 1884 ukončil štúdium v Magyaróvári na Maďarskej kráľovskej hospodárskej akadémii a v prvých rokoch praxe pôsobil ako vzdelaný poľnohospodár na rôznych veľkostatkoch ako pomocný správca.
     Po štyroch rokoch vo výrobnej praxi sa v roku 1888 stal najskôr zamestnancom a o rok už tajomníkom Celoštátnej maďarskej hospodárskej jednoty; úradoval aj ako správca Družstva maďarských gazdov pre zásobovanie armády.

 Karol Baross ( 28.2.1865 Demandice-3.1.1905 Budapest)

Okrem tejto administratívnej činnosti bol aktívnym publicistom. Roky pôsobil ako redaktor Vinohradníckych listov ( Borászti Lapok ). Od roku 1893 bol redaktorom a neskôr aj šéfredaktorom denníka Domovina . O rok nato založil nové Nezávislé noviny (Fuggetlen ujság ).
     Od roku 1860 európsky vinohradníci považovali premnoženie fyloxérového škodcu za novodobú morovú ranu, ktorá ničila ich existenciu. Zápasili s ňou pol storočie. Od roku 1896 sa aj Karol Baross zapojil do boja na odstránenie následkov vyhynutia vinohradov. Sústredil sa na ich obnovu. Počas piatich rokov pôsobil v Maďarskej agrárnej a dôchodkovej banke ako vedúci oddelenia pre poskytovanie pôžičiek na obnovu vinohradov. Plán rekonštrukcie vinohradov bol tiež vypracovaný za jeho účasti. V rámci miléniových osláv sa stal vedúcim vinohradníckej sekcie miléniovej výstavy.

Monografia  K. Barossa a J.Druckera : Francúzke vinohradníctvo

Ako vinohradnícky odborník sa v roku 1900 spolu so svojim švagrom Jánom Druckerom zúčastnil v Paríži na medzinárodnom vinohradníckom a vinárskom kongrese. Pri tejto príležitosti obaja precestovali vinohradnícke oblasti a svoje poznatky prezentovali v monografii Francúzke vinohradníctvo ( Budapest, 1901). Vinohradnícka angažovanosť Karola Barossa vyvrcholila v rokoch 1901-1905 keď založil a predsedal Celoštátnej maďarskej jednote vinohradníkov. V roku 1901 sa stal aj krajinským poslancom za Liberálnu stranu.

Koreň viniča napadnutý fyloxérou
 
Okrem množstva organizačnej práce ktorú vykonával v redakciách a na iných miestach, Karol Baross bol nesmierne činný aj autorsky. Už v roku 1890 vydal prácu Obnova našich vinohradov. Jeho publikačné aktivity významne podporili vznik Ústredného úverového družstva v roku 1898 a vytváranie pivničných družstiev. S veľkým úsilím bojoval na stránkach Vinohradníckych listov proti falšovaniu vína.
     Nesmierna pracovná aktivita sa negatívne prejavila na zdraví Karola Barossa. Mal len 38 rokov keď sa u neho vyskytli symptómy nervového ochorenia. Kvôli nemoci sa v roku 1903 vzdal aj poslaneckého mandátu. Jeho zdravotný stav sa prudko zhoršoval a nemal ani štyridsať rokov keď svojej nemoci podľahol 3. januára 1905.
     Demandice môžu byť hrdé na to, že sú rodiskom Karola Barossa.

Záchranca uhorského vinohradníctva


The Saviour of Ugrian Viniculture

The village Demandice has always been referred to as an agricultural and vinicultural settlement. In 1796, the renowned statistician András Vályi described Demandice in his work “Description of Ugria“. According to him Demandice had vineyards of mediocre quality, however, on the local level they would have been considered first class. Also, one of the greatest vinicultural experts of that time was born here. In 1860, a severe frost was followed by vine fretter which was spread from America. These two great disasters had caused that 97% of all vineyards were destroyed. In the quest for their restoration the main role was played by Karol Baross, born 28 February 1865 in Demandice.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára