štvrtok 27. októbra 2011

Školy našich predkov

Školy na dedinách boli v minulosti vzácne. Zriaďovala ich cirkev pri farách. Už v 14. storočí boli v Demandiciach dva kostoly a existovala tu teda riadna cirkevná štruktúra. Z toho je možné predpokladať, že ešte pred vpádom Turkov existovala v Demandiciach farská škola. Najstaršie údaje o pôsobení učiteľa v obci sa dajú nájsť v cirkevnej matrike. Prvý záznam o demandickom učiteľovi som našiel v matrike v roku 1798. Ako zomretá osoba sa v ňom uvádza manželka luteránskeho učiteľa Jána Karpíka. V roku 1802 sú uvedené úmrtné údaje o Jánovi Hálmáry, oficiálnom demandickom učiteľovi, katolíckej viery. Učiteľ označovaný ako „ludi rector“ vykonával aj niektoré cirkevné úkony, napríklad pri pochovávaní, najmä detí. V roku 1854 bol obecným učiteľom Joanes Korofsy a v roku 1858 Joanes Schinczl. Početné zemepanské rody  vzdelanie svojich potomkov  zverovali súkromným vychovávateľom. Doložená zmienka o samostatnej školskej budove, s miestnosťou úvody (škôlky),  je z roku 1866.

     Do tejto doby sa na vyučovanie využívali rôzne priestory v súkromných domoch. Výstavbu samostatnej školskej budovy financoval v rku 1865  Ján Paczolay, miestny zemepán a poslanec uhorského snemu. Školu navštevovalo 66 žiakov. V poslednej štvrtine 19. storočia v nej pôsobil učiteľ Ondrej Czingel, ktorý bol absolventom Ostrihomského biskupského učiteľského inštitútu (1873). Prvá školská budova stála južne od kostola na cirkevnom pozemku. Školským účelom slúžila sedemdesiat rokov. V polovici tridsiatych rokov minulého storočia bola na jej mieste postavená nová budova školy, ktorá tu stojí do dnes. Jej stavbu financovala barónka Katarína  Szabadhegyová, dcéra Jána Paczolaya. V roku 1904 bol v Demandiciach učiteľom Ľudovít Polcsák.

Školská budova maďarskej školy v prvej polovici minulého storočia.

      Po vzniku Československej republiky školským účelom slúžila budova Barossovho kaštieľa v ktorom bola umiestnená aj škôlka. Prvým riaditeľom rímsko-katolíckej slovenskej menšinovej školy bol od školského roku 1923/1924 Augustín Majerský. Ešte pred jeho príchodom sa v škole zriadenej pre slovenských žiakov začalo vyučovanie, ktoré svojpomocou zabezpečovali Ondrej Konopka a potom prvá učiteľka Helena Ujjová. Zo Santovky chodil vypomáhať aj učiteľ Karol Poljak-Škobla. V medzivojnovom období tu učili Vlasta Sirovátková-Maierská, Juraj Koválík a Koloman Petrovič. Od 1. januára 1930 sa škola premenovala na štátnu ľudovú školu, ktorá po rozbití Československa bola koncom školského roka 1938/1939 zrušená.Vo vojnovom období pôsobil ako učiteľ József Rakota, Jozef Gálik a Ida Labancz. Od roku 1945 sa opäť vyučovalo v slovenskom jazyku. Prvého júna 1945 ako učiteľ nastúpil Fridrich Daniš. V školskom roku 1946/1947 mala škola dve triedy so 79 žiakmi. Ďalšími učiteľmi boli Pavol Rybár a Jozef Gašparík. O rok neskôr pribudla ďalšia trieda a učitelia Oľga Zelinková a Anton Miartuš. Vytvorením ďalšej triedy v roku 1949 sa škola volala neúplná stredná škola a následne úplná stredná škola, od roku 1953 osemročná stredná škola, od roku 1961 základná deväťročná škola, od 1982 základná škola a od roku 1996 opäť základná deväťročná škola . Od tohto školského roku 2011/2012 je to základná škola s materskou školou. Základná deväťročná škola s vyučovacím jazykom maďarským ukončila činnosť v roku 2001 keď už mala len 10 žiakov.

 Prvá známa fotografia demandického učiteľa. Karol Poljak Škobla, učiteľ v Santove v roku 1922 rozbiehal s Helenou Ujjovou výučbu aj v Demandiciach.

     Od roku 1954 sa vyučovalo aj v budove Bergerovho kaštieľa v ktorej predtým sídlilo žandárstvo. Na Dolnom majeri, Hornom majeri a Hýbeci bolo v päťdesiatych rokoch dosť detí na to aby tu od roku 1956 mohla fungovať škola. Sídlila v bývalej sýpke rodiny Štefana Šereša a to  až do vybudovania novej školy so spoločenskou sálou a bytom pre učiteľa.



Oľga Zelinková v triede v roku 1947.

     V roku 1961 sa vyučovanie sústredilo v novej základnej deväťročnej škole vybudovanej vedľa Bergerovho kaštieľa ktorý po otvorení novej školy slúžil ako školská jedáleň. Pre škôlku bola vyhradená bývalá cirkevná škola, ktorá po vojne slúžila ako škola s vyučovacím jazykom maďarským. Nová budova škôlky bola postavená na pozemku rodiny Molnárovej a slúži svojmu účelu aj teraz.


Barossov kaštieľ slúžil školským účelom od roku 1922 do roku 1972

     Školský život v Demandiciach dokumentuje množstvo fotografií na ktorých sa zachovali tváre žiakov aj ich učiteľov. Prvá školská fotografia, ktorú som získal je z roku 1926 a je na nej zachytený môj otec ako žiak prvej triedy rímsko-katolíckej menšinovej školy so spolužiakmi a učiteľmi. Môj otec a strýc Juraj na pôsobenie riaditeľa školy Augustína Maierského nedali dopustiť. Z Demandíc musel odísť v roku 1939, keď bola po okupácii Československa slovenská škola zrušená koncom školského roka 1938/1939. Šťastnou zhodou okolností som mal možnosť tohto vzácneho človeka a učiteľa stretnúť začiatkom sedemdesiatych rokov, keď navštívil môjho otca a dlho vrúcne spomínal na svoje medzivojnové pôsobenie v Demandiciach, kde sa aj oženil so svojou kolegyňou Vlastou Sirovátkovou.
     Najväčší počet žiakov mala škola začiatkom 60. rokov keď podľa archívu školy na slovenskej škole bolo zapísaných 164 žiakov v školskom roku 1962/1963  a na maďarskej škole 151 žiakov.

 Mgr. Viera Koreneková  nastúpila na učiteľskú dráhu v stopách svojho otca Jána Koreneka, dlhoročného demandického učiteľa a riaditeľa školy. Keď sa vydala, pedagogické korene ich rodiny sa prehĺbili ešte viac, veď sa vydala do rodiny  Karola Poljaka Škoblu, ktorý v roku 1922 rozbiehal výučbu na slovenskej škole. Na fotografii je so svojimi prvými žiakmi.






V roku 1961 som dostal od rodičov fotoaparát, ktorým som zachytával život v Demandiciach a teda aj v školských laviciach. Toto je prvá fotografia z roku 1962 na ktorej spolužiaci v ôsmej triede nastupujú na telocvik.

Pre vstup do fotoalbumu kliknite na ikonu:
Školské budovy



Our Ancestors‘ Schools

Country schools were very rare in the past. The were only established by church as parish schools. In the 14th century, two churches already existed in Demandice and thus a proper religious structure must have been in place. Based on this fact we can assume that a parish school had already existed in Demandice, even prior to the Turk invasion. On the other hand, numerous squire houses had decided to entrust the education of their offspring to private tutors. The first confirmed mention of an independent school building (including a kindergarten-room) comes from the year 1866.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára