sobota 21. novembra 2015

V galérii pri páraní peria

Ľudovú kultúru sme v Demandiciach pred niekoľkými desaťročiami vnímali vo zvykoch, viažúcích sa k ročným obdobiam, alebo k sviatkom. Piesne, tanec, hudba a miestne remeslá nás obklopovali denne. Vytlačené multikultúrnosťou globalizovaného sveta postupne z nášho života zmizli. Zastavme túto tendenciu udržaním si toho, čo sa už v dnešnom svete tak nenosí. Obnovme hodnoty života našich predkov s ich jedinečnými zvláštnosťami vytvorenými v našej dedine. Obecná galéria Pod Bujdoškou chce rôznymi aktivizujúcimi formami prispieť k dosiahnutiu tohto cieľa. Pred pár dňami sme na túto cestu vyšli usporiadaním obecných páračiek, ktoré kopírovali udalosť v dedine tak bežnú, no po desaťročia sa nevyskytujúcu.


     Keďže domáce zvieratstvo už dnes netreba v podvečer zaopatrovať, naše páračky sa začali po druhej popoludní. Na rozdiel od zábavy, ktorej začiatok sa v dedine preťahuje do neskorých hodín, ženy, a veru aj niekoľko chlapov na seba nedalo dlho čakať. Priestory galérie sa takmer okamžite naplnili vari štyrmi desiatkami návštevníkov. Od najmenších zvedavcov na rukách rodičov, až po pamätníkov väčšiny toho, čo sa v obci udialo v minulom storočí. Veď najstarší návštevníci, súrodenci Košúthovci, sa narodili ešte v dvadsiatych rokoch minulého veku. Svojou čulosťou si vyslúžili náš obdiv. Mimochodom, obaja sú aktívnymi spolupracovníkmi galérie. Od pána Košútha i pani Šerešovej máme vo fondoch desiatky vzácnych fotografií.


     K páračkám patrí aj dobrá nálada. Ferko Kočerha reprodukoval príbehy zo zimných večerov a predvádzal pritom pletenie masteničiek. K dobrej nálade prispel svojim muzikantskym umením aj Ing. Anton Kajas, ktorý so skupinou Efekt hrával v Demandiciach v šesťdesiatych rokoch. O pohostenie sa postarali pani Bisztrická, Brhlíková, Kočerhová a Psotová. Tí čo ste neboli párať, môžete vychutnávať ich buchty, záviny a chrapne len z fotografií. A ani varené víno nebolo zlé.
     Všetci prítomní sa zhodli, že sme sa nestretli naposledy. Najskôr sa zídeme na priadkach a určite si vychutnáme aj fašiangové zvyky.

Dovidenia v galérii.











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára