nedeľa 29. novembra 2015

Dva tucty z chaty

Zabehnutý kolobeh povinností počas pracovného týždňa, od polovice šesťdesiatych rokov minulého storočia, volal po zmene na jeho konci. Mnoho ľudí sa z dedín presťahovalo do miest, a nečudo, že túžili „vypadnúť“ z mesta do prírody, v ktorej vyrástli, alebo zatúžili po pokojnejšom vidieckom prostredí. Snaha, nájsť si aspoň malé miestečko na prechodný pobyt v prírode, viedla ľudí k stavbe chatiek a záhradných prístreškov, ktoré začínali zväčša ako búdy na náradie. U nás sa chatový fenomén naplno prejavil v blízkom okolí, po obnove termálneho prameňa, v blízkych Maďarovciach. Na rozhraní Santovky a demandického chotára, siahajúceho až do týchto miest, vyrástla chatárska kolónia, s pekným priestorom na kempovanie. Prvú chatku v chotári na Bujdoške vybudoval nadšený miestny včelár a správca vinohradov štátneho majetku, Jozef Nemčok. 

Vinohradnícka chatka Jozefa Nemčoka na Bujdoške,
z môjho staršieho diapozitívu.

    Pre mnohých z nás sa chaty a neskôr chalupy stali miestom rozvíjania kreativity a slobody rozhodovania, ktorú sme v práci a v mestskom prostredí postrádali. Paradoxne sme sa  namiesto relaxu na konci týždňa stali obeťami mnohých nových povinností. Veď zohnať cement, tehly, alebo dosky, bol vždy prinajmenšom logistický problém.
    Pribúdajúce roky, a ubúdanie síl,  z chát a chalúp vyhnali mnoho bývalých nadšencov. Neraz ich už iba s obtiažami udržiavajú, v snahe, že ich vnuci stratia záujem o virtuálny svet, vnímaný počas surfovania na internete, a že s príchodom potomkov objavia rastlinky a zvieratká, ktoré nie sú v tri dé obraze, ale u nich na dlani.
    Ja sa na chatu v rodnej obci vraciam aj preto, aby som aspoň v náznakoch zažil to, ako žili naši predkovia, a ako sme to v detstve prežívali aj my. Deň bez televízora a počítača je príležitosť na vynaloženie fyzickej námahy. Vybudovanie niečoho vlastnými rukami, aj keď bez remeselnej zručnosti,  ma napĺňa uspokojením. Prostedie, v ktorom sa to deje, mám zachytené na mnohých fotkách. Pozrite si dva tucty z nich.























Chatová osada v Santovke v súčasnosti

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára