utorok 26. júla 2016

Brucho Bratislavy

Pri hlavnom vchode na centrálne trhovisko v Bratislave, známej „Miletičky“, je na oceľovom podstavci umiestnená mramorová doska s úryvkom piesne „Na centrálnom trhovisku“ s portrétom Mariana Kochanského, zakladateľa skupiny Lojzo. V  skladbách skupiny sa odzrkadľuje atmosféra bratislavského prostredia, medzi inými aj najväčšieho trhoviska hlavného mesta. Tento rok uplynulo  desať rokov od smrti Ing. Mariana Kochanského, s ktorým som sa stretol ako konškolák v Bratislave, v polovici sedemdesiatych rokov. Vtedy ešte Miletička, ako trhovisko, len začínala. Pri svojich pravidelných sobotných nákupoch, realizovaných v duchu Marianovej pesničky, mi na neho skrsnú myšlienky, a preto mu venujem túto reportáž.


     Do Bratislavy som prišiel koncom šesťdesiatych rokov a môj prvý prechodný pobyt som mal v internáte Juraja Hronca na Bernolákovej ulici, ktorý žiaril novotou a mal za sebou iba prvý rok prevádzky. Bernolák, ako sa mu začalo čoskoro hovoriť, bol len dva bloky budov od najväčšieho trhoviska na rohu Malinovského ulice a Vajnorskej ulice. Sem-tam sme ako študenti z vidieka, neznalí mesta, postupne prenikali do okolia svojej ubytovne, a tak aj na centrálne trhovisko, plné stánkov a kadejakých drevených búd, kde sme si cestou na hokej mohli dopriať pečenú klobásku. Už vtedy sa tento priestor začínal scvrkávať. Od Vajnorskej ulice sa rozširovalo stavenisko domu odborov, a to nakoniec pohltilo celý trh. Dom ROH bol vyzdobený mramorom z Kuby, ktorý daroval vodca kubánskej revolúcie, Fidel Castro. Aby to trhovníkom nebolo ľúto, aj oni dostali dar na náprotivnom rohu námestia. Tu sa budovala veľkohala, vybavená na tú dobu nevídanou novinkou, klimatizáciou. Pôvodná atmosféra trhu sa v nej však nikdy nevytvorila. 
     Praví dedinskí trhovníci, zeleninári zo Žitného ostrova a záhorácke ženičky s kvasenou kapustou, sa mohli usadiť na neďalekej Miletičovej ulici. Po nej jazdili trolejbusy do Ružinova a do Prievozu. Sídlisko na Dolných honoch bolo ešte vo hviezdach. Len čo trolejbus  zahol za Centrálnym trhoviskom doprava na Miletičovu, pripravili sme sa na dychové cvičenie. Hlbokým nádychom a zadržiavaným výdychom sme sa snažili prekonať úsek jazdy popri sklade kostí mestského bitúnku, ktorý tu dosluhoval. Našťastie stavba domu ROH pokračovala dostatočne rýchlo a nepriamo si vynútila likvidáciu jednej z nezabudnuteľných vôní hlavného mesta. Na mieste dobytčieho trhu a mestských jatiek vyrástla nová drevená dedina ale už s betónovými pultami a plechovými prístreškami. Počase sa tu duch starého trhu obnovil a  jeho atmosféru zachytil vo svojej skladbe Marian Kochanský. Oproti dnešku v nej chýba nový prvok, vtedy neznámy fenomén vietnamských trhovníkov s ázijským tovarom. Bratislavský trh sa vďaka nim pretransformoval na celosvetový jarmok. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára