sobota 9. decembra 2017

Farár troch generácií

Mená demandických kňazov poznáme od konca sedemnásteho storočia. Z dvadsať sedem riadne ustanovených správcov farnosti žiaden neslúžil v Demandiciach dlhšie, ako kňaz, ktorého si ešte aj v súčasnosti väčšina obyvateľov dobre pamätá. Bol ním vdp. Alexander Csudai. 

Vdp. Alexander Csudai,  v pozadí Ján Gargely, sazdický kostolník

Vo farnosti pôsobil do roku 1955 vdp. dekan dr. František Štefanec, korpulentný pánko v okuliaroch, z ktorého vyžarovala cirkevná autorita. Práve jeho 1. apríla 1955 vystriedal pán farár Csudai, ešte mladý a štíhly pán, ktorý nám ani ako farár nepripadal. V Demandiciach začínal v roku, kedy som sa ja stal školopovinným dieťaťom. Občas sme ho v škole vídali na hodinách náboženstva, ale mňa nevyučoval. Zato na fare som bol viac ako by býval kostolníkov syn, keby nejakého mal. Tým bol  náš sused od naproti, Pišta báči Kováčik, ktorý mal päť dcér.
     Alexander Csudai sa narodil 2. novembra 1924 v neďalekej obci Ondrejovce (Lekér). Jeho otec Ľudovít a matka Mária, rodená Molnárová, boli roľníci. Na demandickú faru sa prisťahovali so svojim synom. Aj keď som vyrastal v evanjelickej rodine, k rímskokatolíckej fare som mal veľmi blízko. Nielen preto, že bola z nášho dvora na dohľad, ale aj preto, že otec mal od roku 1948, ako skladník poľnohospodárskeho nákupného závodu, v suteréne fary zriadenú výkupňu rôznych poľnohospodárskych produktov. Nečudo, že som k nemu do skladu, ako sme to volali, neraz dobehol. Najmä vtedy, keď na jar vykupoval vlnu z oviec a my s kamarátmi sme sa na žochoch naplnených vlnou mohli donekonečna váľať. Ani výkup hrozna nebol zlou príležitosťou.
     Otec pána farára, Lajoš báči Csudaji, bol muž nízkej postavy, ale dostatočne pevnej a okolo fary sa motkal celé dni v zástere, ako to onehdá starší chlapi obľubovali. Na cirkevné slivky vo farskej záhrade sme nemuseli chodiť potajme, lebo sme vedeli, že keď príde ich čas, Lajoš báči nám dovolí siahnuť do útrob svojej zástery do ktorej ich zbieral. 
     Po výstavbe obilného skladu v Maďarovciach, koncom päťdesiatych rokov, sklad v suteréne fary bol cirkvi uvoľnený a stal sa opäť garážou automobilu pána farára. Garáž na fare bola prvou v dedine. Pán farár Pokorný tu už v medzivojnovom období parkoval svoju Hadimršku.
     Alexander Csudai sa do Demandíc dostal po tom ako absolvoval najvyššie vzdelanie. V roku 1944 zmaturoval na Benediktínskom gymnáziu v Komárne. V školskom roku 1944/49 začal študovať teológiu v Bratislave. Vysokoškolské štúdium ukončil v roku 1949. Ako kňaz pôsobil v Nemčiňanoch, Tekovských Lužanoch a v Komárne. Neuveriteľných 44 rokov kázal slovo Božie v Demandiciach, Sazdiciach a v Maďarovciach. Bol pri krste a sobáši stovák našich predkov a ešte mnohých žijúcich obyvateľov. V Demandiciach dožili jeho rodičia a tu boli aj pochovaní. V roku 2007 boli do rodinnej krypty uložené na večný odpočinok aj telesné pozostatky Alexandra Csudaiho, farára troch generácií. 

Z takmer polstoročnej misie vdp. Alexandra Csudaiho
v Demandiciach















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára