streda 6. decembra 2017

Náš pán dekan

Medzi rodákov, ktorí naplnili celý svoj život pastoračnou činnosťou, patrí aj vdp. Ján Balla, dekan-farár, čestný kanonik rožňavskej diecézy. Narodil sa v našej obci v prvom povojnovom roku 1919, dňa 30. novembra.

Vdp. Ján Balla

Ordinovaný bol v Rožňave 1. januára 1943. Svoju kňazskú dráhu začal v tom istom roku v obci Litke, teraz v Maďarsku. Od roku 1944 do roku 1949 hlásal slovo Božie v Biskupiciach, od roku 1949 v Divíne a Turni nad Bodvou. V rokoch 1949 až 1953 v Kokave nad Rimavicou. V období rokov 1954 až 1961 bol administrátor v Gemerskej Vsi. Úctyhodných 35 rokov pôsobil v Rimavskej Seči, odkiaľ odišiel na dôchodok. Posledné roky svojho života prežil v Šahách v zaopatrení blízkej rodiny. 
     Vdp. Ján Balla sa od Demandíc neodlúčil. Keď mohol, stretal sa s rodákmi aj ako kňaz. Veď stále tu mal svoju rodinu a dlho aj rovesníkov. Na jeho kňazskú dráhu nám ostali spomienky, zachytené fotografiami z demandického kostola, alebo osláv v kruhu rodiny. Ján Balla dekan-farár na odpočinku sa dožil dlhého veku. Na večnosť odišiel 17. augusta 2008. Niekoľko dní pred smrťou otec Ján daroval svoj primičný kalich demandickej farnosti. A v ňom sa slúžila Eucharistia na starobylom Hýbeci v deň jeho smrti. Pochovaný je na cintoríne v Slatine.
     Otec Ján sa zaradil do galérie Demandičanov, ktorým patrí úcta. Česť jeho pamiatke, odpočívanie večné v pokoji.

V demandickom kostole sv. Michala



V kruhu demandickej rodiny


V Demandiciach s pánom farárom Alexandrom Csudaim

Na sklonku života

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára