sobota 25. januára 2014

„Hodnoty predkov zachovajme!“

Vážení Demandičania a priatelia Demandíc!
Náš život sa v ostatnom polstoročí podstatne zmenil. Čo iné generácie prežívali pri pozvoľnom vývoji spoločnosti a techniky po stáročia, my sme prežili za tri až štyri dekády svojich životov. Keď som začal v roku 1955 chodiť do školy, ešte sme domáce úlohy písali pri svetle petrolejových lámp a ženy prali šatstvo v potoku Búr. Ručná práca a drina na každom kroku spájala ľudí. Pri nárazových prácach či na poli alebo stavbe domov sa nachádzali neraz desiatky Demandičanov všetkých generácií. Spoločne vytvorili náš domov - dnešné Demandice.

Sprievod pútnikov na Hýbeci v 19. storočí.
     Je škoda, ak o ne prichádzame tým, že sa kde čo vyhodí ako stará nepotrebná vec, fotka na ktorej už nepoznáme prastarých rodičov, alebo zbúrame stavbu vytvorenú rukami našich predkov. V snahe zachrániť kultúrne pamiatky sa v našom okolí zriaďujú rôzne dedinské múzeá, sedliacke domy, či aspoň historické izby. Naša obec by v tomto nemala byť bokom. Demandice sú obec so skvelou históriou vytváranou na území osídlenom od praveku, obývaná v stredoveku i v novšej dobe významnými šľachtickými rodmi a dejateľmi pôsobiacimi nielen v rámci Hontianskej stolice, ale aj na celoštátnej úrovni. Nezabudnime  ani na zaniknuté obce v našom chotári Hýbec a Jaminy.
     Sme hrdí na naše sakrálne pamiatky a dlhovekú cirkevnú históriu doloženú od roku 1317, ako aj pestrú národnostnú skladbu obce.


Rannobarokový kaštieľ Agátsovcov zo začiatku 18. storočia.

     Tristo rokov stojí v Demandiciach ranobarokový kaštieľ. Nedopusťme, aby sme boli poslednou generáciou, ktorá ho prežije. Rokom 2014 začína nové programovacie obdobie umožňujúce získanie finančných prostriedkov z európskych fondov na obnovu kultúrneho dedičstva. Usilujme sa o ich získanie. Nepremárnime možno poslednú šancu prejaviť úctu ku kulúrnemu dedičstvu po našich predkoch. Zachovajme ho  pre potomkov.

     Úprimne sa obraciam na všetkých dobrých rodákov, obyvateľov Demandíc a ich priateľov s výzvou spojiť svoje sily a možnosti s cieľom vybudovať obecné múzeum v Demandiciach. 


JUDr. Milan Ukrop, CSc.   
Iniciátor výzvy   



Demandická galéria
Návrh libreta
(Vypracoval: Milan Ukrop)


Vstupný priestor:
  1. Informácie o histórii budovy, jej stavebnej charakteristike.
  2. Plán expozícií.
  3. O vzniku galérie a jej zameraní.
Prvá  expozícia
NAJSTARŠIE DEJINY
  1. Najstaršie osídlenie.
  2. Prvé doklady o existencii obcí Demandice, Hýbec a Jaminy (Godrok).
  3. Demandice v stredoveku.
  4. Významní rodáci a dejatelia z Demandíc ( Ibor z Demandíc a jeho synovia Štefan a Herbord, Ladislav  Demandický, Mikuláš Brighant, Juraj Johanides, Karol Baross, Juraj Palkovič, Samuel Blaskovich, Ján Paczolay a iní).
  5. Zemepnské rody.
  6. Cirkevné dejiny.
  7. Demandice na historických mapách, kópie historických dokumentov z najstarších dejín obce, letecké a satelitné fotografie obce.
  8. Vojnová história v obci a v blízkom okolí.
  9. Kultúrne pamiatky podľa dostupnosti. 

Druhá expozícia
DEMANDICE V 20. STOROČÍ
  1. Štátne zriadenie, štátna správa, obyvateľstvo.
  2. Historické udalosti.
  3. Historické dokumenty tohto obdobia.
  4. Fotogaléria.


Tretia expozícia
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PRÍRODA
  1. Geologický vývoj na území Demandíc a blízkom okolí.
  2. Vzorky nerastov.
  3. Klimatické charakteristiky.
  4. Rastlinstvo- vzorky drevín, bylín, preparované  zvieratá, hmyz.
  5. Fotografická a filmová dokumentácia živej prírody v Demandiciach.

Štvrtá expozícia
OBECNÁ ŠKOLA

  1. Zariadenie školskej triedy z polovice 20. storočia.
  2. Učebné pomôcky používané v Demandiciach (knihy, zošity, školské práce).
  3. Fotografie  školského života.
  4. Galéria učiteľov.

Piata expozícia
SPOLKOVÝ ŽIVOT

  1. Včelársky spolok
  2. Hasičský zbor.
  3. Futbalová história.
  4. Divadelní ochotníci a hudobná tradícia.
  5. Vinohradnícka tradícia.
  6. Poľovníctvo.
 Šiesta expozícia
TEXTILNÁ VÝROBA A OBLIEKANIE

  1. Inštalované tkáčske krosná vo funkčnom stave  so vzorom na tkanie kobercov, návštevníci si môžu skúsiť tkanie.
  2. Nástroje používané pri spracovaní ľanu a konope (trlice, česadlá, kolovraty a pod. )
  3. Zbierka textilu, oblečenia, obuvi , strojov  na šitie,  pomôcok na vyšívanie a  iných výrobkov.

Siedma expozícia
V DEMANDICKEJ KUCHYNI

     Funkčne zariadená kuchyňa s dobovým kuchynskými nástrojmi z 20. storočia, vhodná na demonštrácie varenia a pečenia podľa historických receptov.

Ôsma expozícia
Exteriér

  1. Využiť historicky doloženú existenciu parku okolo Simonyiho kaštieľa, ktorý sa nachádzal v zozname uhorských okrasných záhrad, na vykonanie parkových úprav okolia kaštieľa ako jednotného komplexu s okolím kultúrneho domu, hasičskej zbrojnice, kostola a námestia.
  2. Vyhotoviť a na príslušných miestach inštalovať tabule významných historických osobnosí spätých s Demandicami (Ibor z Demandíc a Štefan z Demandíc, Ladislav Demandický, Samuel Blaskovich a Judita Grasalkovich, Juraj Johanides, Imrich Palkovič,maršal M.I.Kutuzov, Ján Paczolay,Jaroslav Filip)
  3. Vyhotoviť a na vhodnom mieste umiestniť miniatúry dnes už neexistujúcich kúrii (Winkler, Sánta, Berger, Jancsó) a iných budov.
 Deviata expozícia
HOSPODÁRSKE  NÁRADIE  A  STROJE

     Zbierka hospodárskych zariadení, nástrojov a strojov. Pre jej inštaláciu získať vhodnú hospodársku budovu.


Objektové umiestnenie 

V súčasnosti nevyužívaná budova kaštieľa Agátsovcov zo začiatku 18. storočia je ideálnym  objektom na umiestnenie historickej expozície o obci. Ide o najstaršiu občiansku budovu v obci a umiestnením zbierok by našla po rekonštrukcii svoje nové uplatnenie. Zároveň by slúžila aj na rozvoj osvety aktívnou propagáciou dejín obce. Klubová činnosť v jej priestoroch oživí záujmové združenia, ktoré by prevzali patronát nad zbierkami z oblasti ich pôsobenia.

Inštitucionálna forma

  1. Obec Demandice ako zriaďovateľ poskytne pre svoje účelové zariadenie budovu kaštieľa, ktorú bude ako vlastník naďalej udržiavať  v prevádzkovom stave s podporou kruhu priateľov múzea, ktorý sa môže vytvoriť ako forma občianskej angažovanosti.
  2. Za obsahovú náplň expozícií, ich inštaláciu a estetickú úroveň bude zodpovedať kurátor vymenovaný obcou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára