sobota 2. januára 2016

Demandický jazz

Keď sa v prvej polovici 90. rokov začali u susedov v záhrade doktora Horvátha v Demandiciach stretať muzikanti, ktorí sa chceli zabaviť spoločnou produkciou, netušili sme, že z týchto hudobných „dýchánku“, ako hovoria bratia Česi, sa stane tradičné a najhodnotnejšie kultúrne podujatie v našom okolí. Tento rok sa vďaka dr. Františkovi Horváthovi konal už dvadsiaty prvý ročník festivalu, ktorý sa zapísal do povedomia verejnosti ako D-jazz. Prvého júla 2000 tu ikona slovenského hudobného života, rodák z neďalekých Hontianskych Moraviec, Jaro Filip zavŕšil svoj hudobný život. V súčasnosti je to druhý najstarší jazzový festival na Slovensku, hneď za Bratislavskými jazzovými dňami.


    V obecnej galérii Pod Bujdoškou sme sústredili dokumentáciu od fotografov, ktorým vďačíme za zachytenie atmosféry demandického festivalu. Je to vďaka Ladislavovi Tomisovi, Ladislavovi Kolárovi, Miriam Kovácsovej, Ivanovi Kovácsovi a ďalším účastníkom festivalových ročníkov, ktorí dali organizátorom k dispozícii svoje fotografie. Veríme, že našu zbierku budeme dopĺňať ešte po mnoho ďalších rokov. Pozrite si časť toho, čo sa odohralo počas dvoch posledných dekád festivalového diania.





































D-Jazz
 
In the first half of the 90ties, musicians started meeting in the garden of our neighbor – Dr. Horvath. Their original motivation was just to amuse themselves by jamming together. We had no idea that this jam or “dychanek” (as our Czech brothers would call it) would later become traditional and turn into the most renowned cultural event in our surroundings. Thanks to Dr.Frantisek Horvath, we witnessed the 21st D-jazz festival this year. Jaro Filip – an icon of the Slovak music industry born in a nearby village Hontianske Moravce played his very last gig as part of D-jazz on 1 July 2000. Currently, D-jazz is considered the second oldest jazz festival in Slovakia, right after BJD (Bratislavske Jazzove Dni).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára