nedeľa 8. januára 2012

Dúpä peňazokazcov

Na horskom chrbte zvanom Borzsony Várberécz (Boržoňské hradné bralo) v nadmorskej výške 715 metrov, len osemnásť kilometrov južne od Demandíc, sa nachádzajú v pohorí Borzsony ruiny hradu Šalgó (Salgóvár). Hrad nezanikol prirodzenou cestou a ani nebol zničený vojnovými udalosťami. Na príkaz kráľa bol zrovnaný so zemou ako sídlo peňazokazcov.

Salgóvár na turistickej mape

Prístup k hradným ruinám je z obce Perocsény . Výlet na Godovár môžete spojiť aj s túrou na Šalgov ležiaci na hrebeni horského chrbta tiahnúceho sa nad Čiernou dolinou ( Csarna volgy). K hradným ruinám vedie červená značka z obce Perocsény. Trasa je dlhá štyri kilometre  a končí pri hradnom brale v okolí ktorého sa dajú ešte rozoznať zvyšky stredovekého hradu.

 Predpokladaný vzhľad hradu hradu Šalgó (zdroj hu.wikipedia.org)

      Územie hradného brala nebolo ešte archeologicky preskúmané. Predpokladá sa, že v týchto miestach bolo hradisko už za Arpádovcov.  Zaniklo ešte pred vpádom mongolskej armády v roku 1241. Aj Šalgovský hrad patril medzi niekoľko desiatok hradov vybudovaných ako poučenie z ničivého nájazdu Mongolov, teda koncom trinásteho storočia. O jeho krátkej, ani nie dvestoročnej  existencii,  sa zachovalo málo dokladov. V druhej polovici trinásteho storočia sa spomína ako sídelný majetok rodu Hont-Poznan. Začiatkom štrnásteho storočia sa stal súčasťou dŕžav Matúša Čáka. Po jeho smrti v roku 1321 sa hrad dostal do kráľovských rúk. Od Kráľovskej komory  ho odkúpil   barón  Šimon Széczényi . Hrad sa nachádzal z hľadiska obrany na ťažko prístupnom  brale  a mimo krajinskej cestnej siete. Tieto vlastnosti  syn Šimona Széczényho,  Mikuláš zo Šalgova (Salgói Miklós)  využil na rozvracanie ekonomiky kráľovstva  výrobou falošných peňazí. Pre túto konkurenciu mincovne v Kremnici mal panovník Žigmund Luxemburský pramálo porozumenia. Keď sa k tomu pridala ešte aj nevera  Mikuláša s manželkou baróna Jána Garaja, osudy Mikuláša a jeho hradu, po ktorom mal aj meno, sa spečatili odsudzujúcim rozsudkom panovníka. Kráľ nariadil, okrem iného, aby boli dva zo štyroch hradov Mikuláša zbúrané po základy. Jeden za neveru a Šalgó ako dielňa peňazokazcov. A tak sa stalo, že v roku 1424 prišli na hrad stavitelia, ktorí hrad nestavali, ale ho zbúrali. Kamene rozkotúľané po okolí  z Borzsonyského hradného brala  uvidíte aj teraz.

 Hradné bralo

      Hrad už v budúcnosti nebol nikdy obnovený. Turista z neho dnes veľa nevidí avšak z hradného brala sa mu naskytne vyhliadka  ktorá mu je odmenou za vynaloženú námahu. Cesta na  tento tajomný hrad v Borzsonyi stojí zato.




The Den of ‘Money Spoilers‘

The ruin of Salgó Castle (Salgóvár) is located in the mountain ridge called Börzsöny Várberécz (Boržoňské castle rock) at an altitude of 715 meters, only eighteen kilometers south of Demandice. The castle was neither deserted nor destroyed by acts of war. On the King’s command, it was razed to the ground as the seat of so-called ‘Money Spoilers’.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára