streda 28. decembra 2011

Demandický drobizg

V tomto roku si vedecká verejnosť pripomína dvojité okrúhle výročia vzťahujúce sa k osobe MUDr. Jozefa Pantočka (1846 – 1916 ). Jozef Pantoček pochádzal z lekárnickej rodiny , narodil sa v Trnave, vyštudoval medicínu na univerzite v Gotingene a vo Viedni. Lekársku prax začal v Továrnikoch , pôsobil ako hlavný lekár v štátnej nemocnici v Bratislave. Popri medicíne sa intenzívne venoval botanike. Je to botanika, ktorá spojuje našu obec s týmto vynikajúcim vedcom. 

MUDr. Jozef Pantoček

      J. Pantoček vykonával botanický výskum    vo Veľkej Fatre, Vysokých Tatrách a neskôr i v Dalmácii, Bosne, Čiernej Hore, Hercegovine a v Albánsku i vo Francúzku.  Okrem opisu existujúcich rastlín sa venoval ako jeden z prvých vedcov  aj fytopaleontológii. V centre jeho záujmu boli jednobunečné kremičité riasy. V roku 1902 publikoval výsledky svojho  výskumu rozsievok ( Diatomaceae ) . V rámci jeho vedeckého popisu sa stretávame aj s menom Demandíc. Je to v súvislosti so zavedením taxonu pre jeden z druhov rozsievok, Fragilaria hungarica Pantocsek, ako porovnávacieho štandardu pre skupinu živočíchov, ktoré vykazujú spoločné vlastnosti.Ako miesto jej výskytu uvádza Demandice v Hontianskej stolici. Nález tejto vzorky bol datovaný na rok 1892. Vzorka pochádza z treťohorných usadenín. Bližšie miesto sa neuvádza. Podľa toho, že dnes sú známe takéto náleziská v okolí Banskej Štiavnice, Zvolena a Lučenca  dá sa podľa ich vzhľadu usúdiť, že vzorka bola pravdepodobne získaná v starej pieskovcovej bani na Bujdoške. Nie je však vylúčené ani iné miesto. V našom chotári treťohorné usadeniny  pieskovcov vystupujú na povrch na niekoľkých miestach. Napríklad na Bujdoške  v náprotivnom, na juh orientovanom svahu nad cestou. Môžeme ich vidieť aj v svahu východne od bývalého Klimkovho majera na Ilave. Pivnice v časti Pivničky a na Cinvári sú vyhĺbené tiež do takéhoto materiálu.

Treťohorné usadeniny v Demandiciach.Nad nimi usadeniny vytvorené  po ústupe mora.

      Rozsievky sú veľmi malé organizmy o veľkosti len niekoľkých mikrónov a preto ich voľným okom nevidíme. Najstaršie nálezy rosievok sa datujúu do obdobia pred 120 milónmi rokov. Ich vymieraním sa postupne v moriach usádzali a pod tlakom vody spevňovali kremité schránky čím vytvárali horninu – diatóm. Tieto horniny majú praktické využitie a ťažia sa v miestach s vyššou mocnosťou usadenej vrstvy. Najčistejšie ložisko tejto suroviny v Európe je v Macedónsku a dosahuje mocnosť 12 metrov. Ložisko v Kalifornii má hrúbku až 305 metrov. To dokazuje, že rosievky sa rozšírili po celom svete . Predpokladá sa, že existuje milión až desať miliónov druhov. Predstavujú podstatnú zložku biomasy a významne sa podieľajú na tvorbe kyslíka.

Vľavo pôvodná kresba J. Pantočka zobrazujúca Fragiláriu hungaricu podľa vzorky z Demandíc (1892) [podľa https://vm.mtmt.hu/download/1274327.pdf%5D

      Z praveku sa z nich zachovali kremičité schránky, ktoré sa dajú skúmať ako fosílie dodnes. J. Pantoček sa v rámci ich výskumu stal priekopníkom mikrofotografie. Svoje fotografie urobené cez mikroskop s úspechom vystavoval. Za svoj prínos pre rozvoj fotografie sa stal nositeľom Zlatej medaily amatérskej fotografie. Demandice tak mali šťastie, že sa v nich zdržiavala po J. Marastonim, ktorý bol priekopníkom fotografie v Uhorsku v polovici 19. storočia, aj tvorca mikrofotografie.
      Svoje celoživotné zbierky a dielo venoval Národnému múzeu v Budapešti. Žiaľ počas bojov o Budapešť na prelome rokov 1944/1945 bolo zničených osemdesiat percent jeho zbierkového materiálu. Zachovaná časť z nich je tu v úschove doposiaľ.

Zbierky MUDr. Jozefa Pantočeka v Národnom múzeu v Budapešti, ktoré neboli počas vojny zničené. Je medzi nimi aj taxon z Demandíc

Mikroorganizmy boli celoživotným osudom Jozefa Pantočka. Je paradoxom, že jeden z nich ho pripravil aj o život, keď v roku 1916 zomrel v Továrnikoch na nákazu brušným týfusom.

Pre vstup do fotoalbumu kliknite na ikonu:
Usadeniny rosievok




Little Things of Demandice

This year the scientific community honours twin anniversaries related to the person of MD. Pantočka Joseph (1846-1916). Joseph Pantočka came from a pharmacists Pantoček family, was born in Trnava and studied medicine at the University of Gotingene and Vienna. After having begun his Medical practice in Tovarniky, he served as chief physician in the state hospital in Bratislava. Alongside with medicine, he also intensely practised botany. It's botany which connects our community with this excellent scientist.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára