sobota 6. februára 2016

Füstbe ment házasság

(Verzia príspevku „Nesplnený sľub“ v maďarskom jazyku vypracovaná na žiadosť čitateľov)

Deménd község történelmét vizsgálva néha érdekes eseményekre bukkanok rá, melyek az őseikkel történtek és még másfél évszázad után is felkavarják az érzelmeket. Ez az eset Novotny-Mlinarčík Mihály családjához fűződik, aki a Majthényi bárók egykori kastélyában él. Miközben az érintett családok családfája összeállításán dolgoztam, nővérétől Bodnár Máriától kaptam a mellékelt képet. Egy eljegyzési gyűrű, melyet soha senki nem viselt, mert az ifjúhölgy az eljegyzéskor még kisleány volt és a házasság nem valósult meg. 


     Esetünk kezdete a 19. század elején Söjtör nevű magyarországi kis faluban vette kezdetét. A helyi földesúr Deák Ferencz felesége Sibrik Erzsébet 1803.október.17-én hetedik gyermekének adott életet. A kis Ferencz életet kapott, de az anyuka nem élte túl a nehéz szülés utáni komplikációkat. A szerencsétlen apa a csecsemőt József nevű nagybátyjához vitette el.  
     Ott éppen voltak szoptató szolgák. A sors nem volt túl kegyelmes a gyermekhez, mert 1808-ban elhalálozott az édesapja is.  
     Ez után az 5 éves árva Kehidára kerül. Idősebb testvérei Antal, József és Klára nevelték és viselték gondját. Tanulmányait több helyen végezte,  majd Zala megyében kezdte  ügyvédi pályafutását. Betegség miatt Antal bátyja feladta az országgyűlési képviselői mandátumát és ezekkel a szavakkal ajánlotta maga helyett az öccsét, Ferenczet:  "Küldök én nektek magam helyett egy fiatalembert, kinek kisujjában több tudomány és képesség van, mint egész magamban."  Az országgyűlési összejöveteleken kötött barátságot Hont megye képviselőjével a Deméndi származású Paczolay Jánossal. A fiatal Deák Ferencet elragadta a politika világa.  
    Amikor 37  évesen eljegyezte Vilhelmina de Héját úgy tűnt mégis lesz családi élete is. Az eljegyzés emlékét őrzi a gyűrű, melyben még ma is látszik a D.F 1840. A fiatal Deák Ferencz valószínűleg azon a véleményen volt, mint a Szlovák Ľudovít Štúr, aki akkor Zólyom megye képviselője volt, mégpedig:  keveset költekezni, sokat dolgozni és nem nősülni.  Tizenegy év elteltével a  kisleányból nagyleány lett  és úgy döntött nem vár tovább.  
     Deák Ferencz életében nagy események zajlottak ez alatt. Kossuth kormányában igazságügyi miniszter posztját töltötte be. De ez nem tartott sokáig a különböző nézetek miatt. 1865-ben pártot alapított.  
     Karrierje csúcsát a  "kiegyezéskor"  érte el. Az ő pártjában vállalt szerepet a Deméndi Paczolay János is.  Öccse Paczolay László, aki akkor uradalmi ügyész volt, vette feleségül a hoppon maradt Vilhelmínát, aki négy gyermeket szült neki. A híres Selmecbányai erdészeti és bányászati egyetem professzorához Schwartz Otto- hoz adta férjül Teréziát, majd halála után Irént.  Dr. Schwartz Ottó és Paczolay Irén unokája Rohn Ilona házasságot kötött Novotny-Mlinarcsik Károllyal 1937-ben. Legfiatalabbik leányuk most a tulajdonosa ennek a bizonyos  eljegyzési gyűrűnek mellyel Deák Ferenc eljegyezte volt az ükanyjukat. Novotny-Mlinarcsik Károly gyerekei lettek a Majthényi-Paczolay birtokok  örökösei.  
     Ebbe a családi körbe tartoznak a Szabadhegyiek is. A kapocs Nedeczky Károly, aki 41 évesen elhunyt és hátrahagyott   öt gyermeket.
     Deák Ferencz támogatta a családot és főleg keresztleányával, Idával volt nagyon jó viszonyban. Nedeczky Ida Szabadhegyi Sándorhoz ment férjhez, majd fiuk Zoltán vette feleségül Pazcolay János és báró Majthényi Kamilla leányát Katalint, aki később megkapta a csillagkereszt kitüntetést is. Mindketten Deménden a Majthényi családi kriptában vannak eltemetve.  
     Az előbb említett Nedeczky Ida nem csak leány korában, hanem férjhezmenetele után is nagyon  kötődött Deák Ferenczhez és tartotta vele továbbá is a kapcsolatot. Levelezéseiket valaki a második világháború vége előtt letétbe helyezte a francia nagykövetségen.  
      Ezek is bizonyítják Deák Ferencz és  Deméndi őseink kapcsolatának a voltát.


     Deák Ferencz 1876.01.28-án hunyt el. Halálát megelőzően az utolsó hónapokat Széll Kálmán és nejénél Vörösmarty Ilonánál töltötte. Ez az Ilona, akit gyermekkorában ő segített, most ő volt a halálos ágya mellett.  Emberi és államférfibeli jótetteiért soha semmi ajándékot nem fogadott el. Temetése nagy pompával zajlott le. Sisi - Erzsébet királyné személyesen helyezte a babérkoszorút a ravatala mellé.  
     Örök nyugalomra a Fiumei úti sírkápolnába helyezték.  

Autor:    Milan Ukrop
Fordította: Bodnár Mária

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára