sobota 11. februára 2012

Prenesený hrad

Na samostatne stojacom kopci východne od Ipolydamásdu sa nachádzal jeden z ďalších a najstarších hradov v Borzsonyi. Keď kráľ Ľudovít Veľký založil v roku 1352 neďaleko od neho kláštor Mária Nostra, jeho stavitelia ako murivo používali skaly z múrov tohto kráľovského hradu. Dá sa teda povedať, že kláštor je prevtelením hradu Zuvár. Dnes je v ňom umiestnené nápravnovýchovné zariadenie. Za rakúsko-uhorského mocnárstva tu bol psychiatrický ústav. Ako turista sa sem nedostanete, leda že inak.

Hrad Zuvár stál na  kamennej homole s nadmorskou výškou 318 m. 
Z vrcholu sa otvára panoráma na tok Dunaja.
Predpokladaný vzhľad hradu z ktorého veľa neostalo.


Po ceste z Ipolydamásdu do obce Márianosztra sa vľavo nad rozsiahlym kameňolomom nachádza ruina svedčiaca o tom, že tu bol opevnený priestor 30 x 50 metrov obohnaný priekopou a múrom ohraničujúcim plochu 100 x 100 metrov. Múry opevnenej stavby mali hrúbku od 140 do 300 centimetrov. Najstaršie nálezy sa datujú do desiateho a jedenásteho storočia. Hradisko bolo obývané do začiatku 14. storočia. Po jeho zničení sa stavebný kameň použil na stavbu zmieneného kláštora.

Kláštor Mária Nostra zo 14. storočia postavili aj z kameňov Zuváru.

      Zuvár je posledný z hradov v Borzsonyi, ktoré stáli na jeho západných úbočiach. Z opačnej strany sa môžeme niekedy pozrieť na ruiny Novohradu, Českého hradu a konečne pri výstupe na najvyšší vrchol tohto pohoria (Csóványos) aj na Pohanský hrad.




Transported Castle

On a separately standing hill, east from Ipolydamásd, another of the old castles of Borzsonyi used to be situated. In 1352, when King Ludovit the Great founded the Monastery Mary Nostra in close proximity, the builders deliberately used material from the castle’s walls for their construction. Therefore this Monastery is an incarnation, as it were, of the old castle Zuvár. In the age of Austria-Hungarian Monarchy it was also used as a psychiatric hospital. Currently, it serves the purpose of a penitentiary so you won’t be able to explore it as a tourist, only if you found some other way…

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára