nedeľa 26. februára 2012

Novohrad

Pri pohľade na juh z návršia Českého hradu  sa vo vzdialenosti päť kilometrov črtá ruina Novohradu. Ide o miesto, ktoré malo značný význam už počas veľkomoravského obdobia. Hrad (Castrum Novigrad) bol už pri vzniku Uhorského kráľovstva za Štefana I. sídlom komitátu ktorému dal meno.

 Rekonštruovaná podoba výzoru hradu v 17. storočí pred jeho zničením výbuchom pušného prachu v roku 1685.

      Hrad mal pohnutú históriu a ani zďaleka nie tak hrdinskú ako Drégeľský hrad. Keď Turci dobyli v roku 1544 Budínsky hrad, posádka na Novohrade pod velením kapitána Štefana Miskeya, po správe o postupe Turkov z hradu zbabelo utiekla. Hrad turecké vojsko obsadilo bez boja a držalo ho päťdesiat rokov, kým ho cisárske vojská 27. februára 1594 nedobyli. Rovnaký príbeh sa odohral aj v roku 1663 keď hrad bez boja odovzdal Turkom kapitán Mikuláš Nadányi. A aby sa paradoxy histórie dovŕšili môžeme spomenúť, že  turecký veliteľ hradu Csonka beg sa stal kresťanom a neskôr ho kráľ za jeho služby bohato odmenil. V roku 1685 po zásahu blesku explodovala na hrade prachárenská veža a hrad v podstate zničila. Turci ho podpálili a opustili. Zvyšok dokončili boje počas stavovských povstaní a nakoniec ruiny hradu rozobralo na obnovu obydlí miestne obyvateľstvo. Po tureckej okupácii bolo toto územie vyľudnené a postupne sa sem nasťahovali slovenskí obyvatelia zo severných častí novohradskej župy.

 Dnešný vzhľad hradu po čiastočnej obnove z konca 90. rokov minulého storočia.
(zdroj: hu.wikipedia.org





Novohrad (New Castle)


When looking towards the south from the top of Český Hrad (Czech Castle), it’s possible to spot the silhouette of the Novohrad Ruin.  This site had already been quite significant in the age of the Great Moravian Empire. Later, after the formation of the Hungarian Kingdom under the rule of Štefan I., it was known as Castrum Novigrad and served as the seat of the local municipality which was also named after it.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára