streda 17. januára 2018

Za pani Helenou

Šestnásteho januára sa rodina a  verejnosť rozlúčili s osobnosťou demandického kultúrneho života, Helenou Príbojovou. Neuveriteľných päť desaťročí bola dušou všetkých foriem kultúrnych aktivít, vyvíjaných miestnou organizáciou Čemadoku.

Helena Príbojová pochádzala z neďalekej obce Horné Semerovce, kde sa narodila v roku 1924. Do školy už chodila v Demandiciach, kam sa jej otec, Ján Huszár, presťahoval s rodinou. Podľa výstupného vysvedčenia z ľudovej školy v Demandiciach, školskú dochádzku ukončila v roku 1938. Rodičovský dom, v ktorom vyrastala, stál pri potôčiku Harš, oproti terajšiemu domu Bartkovcov-Výbošťokovcov. 

S rodičmi

Ilonka néni, ako ju mnohí volali, sa do kultúrneho diania zapojila už za svojich dievockých rokov. V prvom povojnovom divadelnom predstavení, v roku 1946, je medzi účinkujúcimi. Keď bola v roku 1950 založená miestna organizácia maďarského kultúrneho spolku Čemadok, pani Helena, už ako Príbojová, bola členkou každej umeleckej skupiny. V mojom archíve nie je problém vybrať dôkazy jej činorodosti. Účinkovala ako tanečná partnerka Pavla Urbančoka a iných v hudobno-dramatickom pásme „Deméndi lakodalom“ (Demandická svadba), s ktorým demandický súbor vyhral celoštátnu súťaž v roku 1957 a vystupoval s ním aj v Čechách. Keď jej nohy oťaželi, počúvali sme ju v ženskom spevokole. V ďalších rokoch pracovala s miestnou mládežou pri nácviku maďarských divadelných hier. Ešte aj v osemdesiatych rokoch reprezentovala Demandice v súťaži „Spieva celá dedina“. Jej rovesníčky ju kvôli jej záľube vtipne volali „áriáška“.


Vďaka starostlivosti rodiny, ktorá uchovávala rodinné fotografie,  som si mohol o aktivitách pani Heleny zriadiť zložku, venovanú tejto zaujímavej osobnosti obecného života v druhej polovici minulého storočia. V mojej publikačnej aktivite sa s ňou ešte určite stretneme.
      Odišla ticho, ako posledná z veľkej generácie Demandičanov, ktorými obec žila. Zaradila sa k takým kamarátkam, ako boli Piroška Prandorffy a Júlia Kajasová. Spomínajme na ňu!

Foto: L. Tomis,  a. r. Milana Príboja

Za mlada, do kostola

Účinkujúca (v strede) v divadelnom predstavení v roku 1946

Členka speváckej skupiny

V úlohe divadelnej režisérky

Ocenenie za výkon v súťaži „Spieva celá dedina“

Nezištná pomocníčka a kuchárka na svadbách


S manželom Michalom vychovali štyroch synov


ĎAKUJEME!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára