pondelok 15. mája 2017

Nový pamätník vojakov Červenej armády v Santovke

V súčasnosti nie je bežným javom odhaľovať  pomníky obetiam vojny, ktorá skončila pred 72 rokmi. Už v roku 1945 bol v Šahách odhalený prvý pomník vojakom Červenej armády padlým na území Československa. Po nedávno vykonanej obnove, sa skvie na šahanskom námestí v plnej kráse ako dôstojná spomienka na kruté boje v Ipeľskej bráne v decembri 1944. Avšak vojaci, ale aj civilné obyvateľstvo, začiatkom roka 1945 ešte tri mesiace trpelo vo frontovom pásme, ktoré sa vytvorilo na brehoch Hrona a na skutočný mier si muselo ešte počkať. Počas bojov na Hrone od vtedajšieho Parkánu po Novú Baňu bolo zranených mnoho vojakov Červenej armády, ktorých ošetrovali v obciach na našom okolí vo vojenských lazaretoch. Tak tomu bolo aj v obci Santovka. V cirkevnej gangrii a Ňáriho kaštieli ošetrili stovky vojakov. Žiaľ takmer deväťdesiat sa nepodarilo zachrániť a prvé miesto večného odpočinku našli v Santovke a vtedajších Maďarovciach. Starostlivosťou obce a veľvyslanectva Ruskej federácie sa na nich nezabudlo a po piatich desaťročiach ich mená našli svoje miesto na dôstojnom pamätníku. Historický kruh sa uzavrel. Na našom okolí máme prvý, a aj najnovší pamätník obetiam vojny. Česť ich pamiatke. 



Snaha o vybudovanie  pamätníka vojakov Červenej armády pochovaných v obci začala 4. marca 2016, kedy našu obec navštívil 1. tajomník veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike Nikolaj Sergejevič Ryžov. Cieľom jeho návštevy bolo zistiť miesto posledného odpočinku hrdinu Sovietskeho zväzu Pavla Dmitrijeviča Gurieva. Pre neprítomnosť starostu obce v úrade, stretol sa  s ním kronikár obce Ivan Moravský. Pán N.S. Ryžov si  prezrel miesta kde boli vojaci Červenej armády pochovaní, položil kvety k pamätníku padlých a vykonal zápis do Pamätnej knihy obce. Vyjadril želanie, aby mená vojakov, ktorí v Santovke zomreli, boli zverejnené. Písomnú požiadavku adresoval starostovi obce dňa 29. apríla 2016. Jej  súčasťou bol zoznam vojakov Červenej armády,  ktorí boli v obci pochovaní.
     Začalo obdobie úvah, hľadanie návrhov, ako túto požiadavku splniť. Výstavba pamätníka bola prerokovaná 8. septembra 2016  na  zasadaní  obecného zastupiteľstva. To vyslovilo súhlasné stanovisko a starostu obce poverilo realizáciou tejto požiadavky. Koncom augusta 2016 bola Ivanom Moravským prvému tajomníkovi veľvyslanectva Ruskej federácie tlmočená požiadavka na doplnenie zoznamu aj vojakov Červenej armády, ktorí boli pochovaní v Maďarovciach. Ten 12. septembra 2016 potvrdil, že takýto zoznam zabezpečí. Stalo sa tak 20. septembra 2016. Dňa 25. Novembra 2016 starosta obce Ľubomír Lőrincz a kronikár Ivan Moravský navštívili prvého tajomníka veľvyslanectva RF pána Ryžova v jeho kancelárii. Tu dohodli podrobnosti financovania, zhotovenia a odhalenia pamätníka vojakov Červenej armády, ktorí zomreli na území Santovky.
Úryvok z knihy „Santovčania vo svetových vojnách“


V parku Nyáriho kaštieľa, medzi cestičkou k nemu a severnou stranou  Kaplnky Panny Márie, bol od decembra 1944 do februára 1946 poľný cintorín vojakov Červenej armády, ktorí zomreli vo vojenskej nemocnici umiestnenej v tomto kaštieli v Maďarovciach.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára