nedeľa 14. mája 2017

Santovčania vo svetových vojnách


„Postoj pútnik, zvestuj tým, ktorí nás vyslali,
že my ležíme v cudzej zemi, ako zákony kázali nám.“

Pri príležitosti odhalenia pomníka vojakom Červenej armády, ktorí zomreli v dvoch poľných nemocniciach na území obce Santovka, bola predstavená publikácia autorov Milana Ukropa a Ivana Moravského „Santovčania vo svetových vojnách“. Vo vytvorenej knižke sa autorská dvojica venuje opisu vojnových udalostí v oblasti povodia potoka Búr, ktoré sa stalo miestom ťažkých a zdĺhavých bojov od decembra 1944 do konca marca 1945. Značná pozornosť je venovaná aj účasti miestnych rodákov vo vojnových udalostiach prvej i druhej svetovej vojny. Publikáciu uviedli do života Július Lőrincz, starosta Santovky, a prvý tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike Nikolaj Sergejevič Ryžov.






Obyvateľom Santovky, jej rodákom a ľuďom z blízkeho i vzdialeného okolia, vkladáme do rúk publikáciu, ktorou si chceme uctiť pamiatku mužov, ktorí vo vojnových časoch minulého storočia plnili zákonnú povinnosť slúžiť v ozbrojených silách. Z hrdosti na dedičné korene, ktoré nás autorov spájajú so Santovkou, venovali sme svoj čas a schopnosti na to, aby sa roky života, ktoré mladí muži strávili v službe vlasti, nestratili v zabudnutí. A zvlášť preto, že dvadsaťosem z nich sa z vojny do rodnej dediny nevrátilo, padnúc na poli cti a slávy, ako sa s pátosom hovorí. Ich rodičia, manželky a deti to však prežívali vo veľkom žiali. Aj tí čo prežili, sa neraz stretli s nezáujmom, či aj so znevažovaním, ako to bolo najmä u príslušníkov zahraničného odboja bojujúcich na tej „nesprávnej svetovej strane“, či v štáte, do ktorého sa nepýtali.
     Nebadane a potichu odišli naši starí otcovia na večný odpočinok a spomedzi našich rodičov, ak ešte žijú, je málo takých, ktorí v uplynulom storočí zažili krušné roky dvoch vojen a dvoch vojenských ťažení. Sme preto vďační za každú spomienku, zážitok, či uschovanú fotografiu, ktorú nám poskytli. 
    Vojnové udalosti a zážitky Santovčanov sme začlenili do diania v najbližšom okolí. Hlavná pozornosť je venovaná obdobiu konca 2. svetovej vojny, kedy sa náš kraj ocitol na mapách plánovačov strategických operácií, smerujúcich k ukončeniu najväčšieho svetového konfliktu v dejinách ľudstva. Odpor nemeckých a maďarských vojenských síl zastavil v decembri 1944 postup  Červenej armády, len pár kilometrov na západ od nás, na línii rieky  Hron. Obec a okolie sa na tri mesiace stali súčasťou frontového pásma. Počas nich do Santovky dopravovali z frontu desiatky zranených vojakov v nádeji, že im vojenskí lekári zachránia život. V dvoch poľných nemocniciach sa to neraz aj podarilo. Žiaľ, vyše osemdesiat z nich tu naposledy vydýchlo a Santovka sa stala miestom, ktoré majú zapísané v úmrtných listoch. Je priam symbolické, že v ôsmom desaťročí, plynúcom od ich smrti, sa dozvedáme ich mená.
      Česť pamiatke všetkým obetiam vojen!
Milan Ukrop a Ivan Moravský

Príhovor

Obec Santovka od roku 2009 vydáva v poradí už  piatu publikáciu. Kniha, ktorú predkladáme verejnosti, vznikla ako súčasť projektu na vybudovanie pamätníka desiatkam vojakov Červenej armády, ktorí zomreli v dvoch poľných nemocniciach zriadených v Santovke počas frontových udalostí. Uvedený projekt bol uskutočnený vďaka finančnej a informačnej podpore Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike, ktoré oceňuje úsilie vydavateľa a autorov vynaložené na dokumentáciu osudov  vojakov Červenej armády. Predkladaná publikácia je venovaná hlavne vojnovým udalostiam rokov 1941 až 1945, ktoré vo svojich osudoch prežívali obyvatelia našej obce. Autori si nekládli za cieľ opísať všetko,  čo sa v tých časoch udialo. Neopísali podrobne  ani osudy všetkých vojnou dotknutých ľudí. Dnes, po rokoch, sa to už ani nedá. Nikto z priamych účastníkov bojov 2. svetovej vojny nežije a  ich príbuzní si toho  o ich osudoch  veľa nepamätajú. Bolo veľkou chybou, že priebeh vojnových udalostí, v dobe keď ešte ich účastníci žili, nikto nezaznamenal. Snaha autorov nie je ukončená. Sú pripravení na spracovanie ďalších informácií od pamätníkov, ktorí prejavia ochotu podeliť sa s verejnosťou o svoje spomienky.
     Chcem vysloviť úprimné poďakovanie autorom, JUDr. Milanovi Ukropovi, CSc., za zostavenie diela a za odborný popis účasti našich obyvateľov v 1. svetovej vojne a o priebehu oslobodzovacích bojov medzi Ipľom a Hronom na prelome rokov  1944 a 1945. Rovnako ďakujem aj Ing. Ivanovi Moravskému, za zdokumentovanie a spracovanie hlavných vojnových udalostí v obci a vojnových osudov vojakov z nej pochádzajúcich. To sa vzťahuje aj na vynaložené úsilie o vybudovanie pamätníka padlých a  pochovaných vojakov Červenej armády.  Na tomto mieste  tlmočím aj poďakovanie autorov za cenné informácie  získané od pamätníkov vojnovej doby. K nim patria Kristína Berkešová, Margita Moravská, Dezider Mikulajs, Michal Kmeťko, František Vöröš, Mária Štefankovičová, Ružena Moravská, Alžbeta Foltánová, Margita Berkešová, Juliana Tóthová, Mária Jalakšová, Anna Uzsáková, Mária Baumgartnerová, rodená Jankovičová, Pavol Berkeš z Levíc, Ján Bisztriczki z Demandíc a príbuzní účastníkov vojny. Cenná bola pomoc tajomníka veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike Nikolaja Sergejeviča Ryžova a Gabriela Juhásza z klubu vojenskej histórie Pohronský Ruskov. Za poskytnuté archívne dokumenty kronikár obce vyslovuje poďakovanie pracovníkovi Štátneho archívu Levice Ladislavovi Vinczemu, pracovníčkam Vojenského historického ústavu Bratislava a Vojenského archívu Trnava. V  neposlednom rade oceňujem a ďakujem Magdaléne Vaškovitsovej z Levíc, Ladislavovi Laukovi, Kataríne Sumerákovej   a Ing. Ľubošovi Ukropovi za technickú pomoc pri spracovaní autorských textov, ako aj rodinným príslušníkom dotknutých vojakov za poskytnuté údaje a fotografie vrátane  súhlasu s ich uverejnením.
Ľubomír Lőrincz, starosta




Publikáciu "Santovčania vo svetových vojnách" môžete kúpiť na obecnom úrade v Santovke. 
Cena 9 EUR.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára