piatok 6. októbra 2017

Kríž nad dedinou

Demandický pán farár, Mgr. Tibor Benčík, vykonáva svoje kňazské poslanie v dedinskej farnosti, ktorá je raritnou na celom Slovensku. V jeho farnosti sú tri kostoly a každý z nich je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Kaplnka sv. Heleny na osade Hýbec a sazdický kostol sv. Mikuláša boli za národné kultúrne pamiatky uznané už skôr. Mňa mimoriadne teší, že podnet, ktorý som vypracoval na vyhlásenie demandického kostola, sa úspešne dotiahol do konca, a tak sa tento rok vytvorila trojica. Príslušné štátne orgány, popri farskom kostole sv. Michala, archanjela do pamiatkovej zóny zahrnuli aj príkostolný cintorín. Postupne chcem predstaviť tieto objekty podrobnejšie.

Kostol sv. Michala, archanjela v Demandiciach, stav v prvej polovici 40. rokov 

O stavebno-historickom vývoji tejto pamiatky podrobne pojednávajú Henrieta Žažová a Martin Bóna v príspevku  „Kostol sv. Michala v Demandiciach“. Ja sa chcem zmieniť teraz len o jednom aspekte stavby kostola.

Dvojramenný kríž na východnej časti kostola v polovici 70. rokov minulého storočia. V popredí symboly a heslá socializmu.

Keď sa začiatkom storočia pustili demandickí cirkevníci do obnovy kostola, vymenili aj kríž na kostolnej veži. Grafický návrh na novú podobu kríža vypracovala niekdajšia dlhoročná demandická učiteľka výtvarnej výchovy, Juliana Lalíková. Kríž, zhotovený z nerezovej ocele, cirkvi venovala firma jej syna Ing. Juraja Lalíka. Osadenie novej formy kríža u časti cirkevníkov vyvolalo  diskusiu, prečo sa nezotrvalo u pôvodnej formy. Na kostolnej veži, ako to vidieť na fotografiách z medzivojnového obdobia, bol jednoramenný kríž. Na východnom okraji strechy kostolnej lode kríž prv nebol a neskôr tam bol umiestnený tiež jednoramenný kríž.  V polovici 70. rokov je už na východnej strane strechy umiestnený železný dvojramenný kríž, kým na veži jednoramenný. Aj po poslednej obnove bol stav iný. Na veži je umiestnený dvojramenný kríž a na novej streche kríž chýba. Po skončení celkovej obnovy sa už aj na streche objavuje dvojramenný kríž. Niektorí ľudia sa domnievali, že na kostol bol umiestnený kríž zo štátneho znaku Slovenskej republiky, čo sa im aj mierne povedané nepozdávalo, akoby kríže boli slovenské, maďarské, ruské, či neviem aké. 
     Povedzme si preto niečo o symbole kríža. Prvých pätnásť rokov svojej praxe som bol vysokoškolským pedagógom, vyučujúcim ústavné právo a jeho súčasťou je aj výučba o štátnych symboloch. Začnem preto so znakom kríža v jeho svetskom význame. Demandice sú národnostne zmiešaná obec a treba priznať, že občas nacionálne podtóny vo vzťahoch ľudí vyjdú na povrch. A preto raz jedni, inokedy druhí vyhlasujú, kto komu vzal kríž. Ani jedna strana nemá pravdu. Kríž, ako symbol je starší, než si ktokoľvek vie predstaviť. Nevynašiel ho sv. Štefan, ba ani sv. Cyril a Metod, ktorí ho ako jeden zo znakov slovanského písma  priniesli zo Solúna. So symbolom kríža sa stretávame v Egypte už 1800 rokov pred ukrižovaním Ježiša Krista. Symbolizoval jednotu Horného Egypta a Dolného Egypta.


Kríž, ako symbol, mal svoj význam už dávno pred kresťanskou érou. V kresťanskej symbolike predstavuje jednoramenný (tzv. latinský) kríž ukrižovanie Krista. Kríž s dvomi ramenami sa objavuje v Byzancii, ako symbol ukrižovania a vzkriesenia Krista. Okrem toho existuje aj hodnostný dvojramenný kríž, označovaný ako patriarchálny. Rozoznávame aj kríž lotrinský, uhorský, arcibiskupský, benediktínsky a cyrilometodský. V cirkevnej heraldike má symbol kríža mnohostranné použitie. Ešte treba podotknúť, že gréckokatolícka cirkev a pravoslávna cirkev používajú trojramenný kríž, pričom sa od seba odlišujú umiestnením spodného ramena. A nakoniec už len konštatovanie, že svetský význam kríža v Byzancii spočíval v tom, že dve ramená kríža mali predstavovať jednotu svetskej moci a cirkevnej moci. 
      Každopádne, na demandickom kostole je zvolený tvar kríža podľa cirkevných pravidiel a nie národných záujmov, či štátnych potrieb.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára