štvrtok 30. novembra 2017

Biskup z Demandíc

Pri príležitosti 700 ročného výročia prvej písomnej zmienky o cirkvi v Demandiciach sa chcem zmieniť o tých našich rodákoch, ktorí svoj život zasvätili výkonu kňazského povolania. Bolo ich niekoľko. Aj viacerí, tu pôsobiaci kňazi, pochádzajúci z iných obcí,  našli miesto svojho večného odpočinku medzi demandickými veriacimi.
 
Najznámejšou osobnosťou a zároveň aj osobou s najvyšším cirkevným postavením v dejinách Demandíc je Ladislav Deméndi, člen demandického šľachtického rodu Deméndiovcov. Bol synom Petra I. Deméndi, ktorý mal okrem neho ešte synov Mikuláša, Vavrinca a Beňadika. Ako to už bolo zvykom, pri viacerých synoch v rode, ten najmladší spravidla študoval za kňaza, aby sa ako šľachtic neskôr uchádzal o vyššie i najvyššie cirkevné hodnosti. Ich zastávanie bolo zaujímavé nielen z hľadiska postavenia a spoločenského vplyvu, ale aj možností majetkového povznesenia.
    Ladislav mal pôvodne lekárske vzdelanie a vďaka nemu sa dostal na kráľovský dvor. Na dvore kráľa Ľudovíta Veľkého, jeho dcéry, kráľovny Márie, a cisára Žigmunda Luxemburského, bol dvorný chirurg. Dostal od nich možnosť, na výnimku do nadobudnutia kňazského vzdelania, vykonávať aj cirkevné funkcie. Ladislav bol postupne  ostrihomský kanovník, kaločský prepošt, župan a biskup v Nitre, biskup vo Veszpréme a biskup v Oradeji (Veľký Varadín, Nagy Várad).
   Vo Veľkom Varadíne bol pochovaný kráľ sv. Ladislav. Veľký Varadín patrí  k najdôležitejším kultovým  miestam vďaka tomuto hrobu. Neskorší kráľ a cisár  Žigmund Luxemburský bol veľkým vyznávačom kultu sv. Ladislava. Svoju prvú manželku, kráľovnú Máriu, po jej tragickej smrti v mladom veku, tu dal pochovať v roku 1385. Vo svojej poslednej vôli vyjadril želanie, aby bol pochovaný vedľa Márie. Stalo sa tak v roku 1437. 

Prvá žena na uhorskom tróne Mária v Thúróczyho kronike

Výchovu a vzdelanie Márie, ako budúcej panovníčky po otcovi Ľudovítovi Veľkom, riadil Ladislav Deméndi  s Tótsolymosi Apród Jánosom. Ladislav  žil aj za panovania Žigmunda, ktorý mal k nemu dôveru a rodine  potvrdil  majetkové práva.  Ladislav Deméndi zomrel ako biskup vo Veľkom Varadíne. V blízkosti kráľovských hrobov sa dávali pochovávať aj významní cirkevní hodnostári. Nepochybne Ladislav, ako tunajší biskup, medzi nich patril. Navyše, po boku troch, tu pochovaných, panovníkov strávil v ich službách celý svoj život. 
     Miesto ich hrobov je ešte skryté pod asfaltovým povrchom nádvoria vojenskej pevnosti. V roku 1755 na týchto miestach boli pri stavebných prácach vykopané niektoré predmety, uložené v predpokladaných kráľovských hroboch. Medzi nimi aj zlatá koruna, ktorá mohla patriť Márii, alebo cisárovi Žigmundovi. V súčasnosti sa realizuje s podporou prostriedkov Európskej únie rozsiahla obnova celého areálu. V jej závere by mal byť vykonaný archeologický prieskum nádvoria, skrývajúceho kráľovské hroby a hroby cirkevných hodnostárov.
     Odhalia aj hrob jedného z našich najslávnejších rodákov?

Veľký Varadín

Miesto, kde sú uložené pozostatky viacerých uhorských panovníkov a cirkevných hodnostárov. Tu bolo na večný odpočinok uložené aj telo biskupa Ladislava z Demandíc


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára